blog

Merkarchitectuur: Welke kies je?

Merkarchitectuur TND

Kies de juiste merkarchitectuur

Haal het maximale uit je portfolio

Wil je jouw merkenportfolio laten groeien zonder chaos? Dan heb je duidelijkheid in je merkarchitectuur nodig. Merkarchitectuur klinkt misschien ingewikkeld, maar in de basis is het simpel: het is de manier waarop je verschillende merken binnen je bedrijf organiseert. Heb je meerdere merken of producten? Dan zorgt merkarchitectuur ervoor dat alles logisch in elkaar steekt en bijdraagt aan je doelen. Geen chaos, geen verwarring.

 

Vier types uitgelegd:

Of je nu een klein merkportfolio hebt of een reus bent als Unilever, een scherpe merkarchitectuur voorkomt dat je merken elkaar in de weg zitten. Er zijn grofweg vier typen merkarchitecturen. Welke het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van je strategie en marktpositie.

01. BRANDED HOUSE
Heb jij één sterk overkoepelend merk voor alles? Dan heb jij een branded house merkarchitectuur. Google is hier het perfecte voorbeeld van: Google Search, Google Maps, Google Drive – ze dragen allemaal de naam van hun grote broer. Krachtig voor merkherkenning. Maar: gaat het mis met 1 merk? Dan is dat een groot risico voor de rest van je portfolio.

02. SUB-BRANDS
Werk je met meerdere zelfstandige merken met eigen producten en een eigen identiteit, maar blijven ze duidelijk verbonden aan het moedermerk? Dan kun je werken met sub-brands zoals Apple. De iPhone, iPad, en Mac vallen onder Apple, maar hebben elk een eigen uitstraling. Dit model geeft je ruimte voor innovatie onder de veilige paraplu van het moedermerk.

03. HOUSE OF BRANDS
Heb je liever een groep onafhankelijke merken, zonder zichtbare link naar het moederbedrijf? Een house of brands geeft je alle vrijheid om per merk in te spelen op specifieke doelgroepen, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Procter & Gamble doet dit met merken zoals Pampers en Gillette. 

04. ENDORSED BRANDS
Wil je submerken steunen met een moedermerk? Denk dan aan een endorsed merkarchitectuur. Een voorbeeld is Nestlé, dat z’n kwaliteitsstempel drukt op KitKat en Nescafé. Deze merken behouden een eigen gezicht, maar profiteren van de bekendheid en het vertrouwen van het moedermerk.

 

Een passende merkarchitectuur voor jouw portfolio

Eén ding is zeker: er is geen 'one size fits all'. De juiste merkarchitectuur hangt af van waar je naartoe wilt. Neem de tijd om je huidige merken eens goed onder de loep te nemen. Hoe presteren ze? Spreken ze dezelfde doelgroep aan? Wat ontbreekt er? Kijk ook naar je groeiplannen. Wil je uitbreiden met nieuwe producten of juist je bestaande merken sterker maken? Soms kan je veel leren van de strategie van je concurrenten – en bepalen waar jij nog beter kunt zijn.

Je merkarchitectuur bepaalt hoe sterk je merk staat in de markt. En laten we eerlijk zijn: als je hier niet in investeert, blijven je concurrenten je voorbij gaan. Dus; wil je groeien, consistent zijn en efficiënter werken? Zorg dan dat je merkarchitectuur staat als een huis.
 


06 september 2024 
Geschreven door: Marysa Vos

Laten we praten.

Aan de slag met jouw merkarchitectuur?

Vul je gegevens in:
Jarno Robles 16 juli 20241018102